Praise the lord, she has cooked again!

Det blidde litte fläskfilé baconbus. Töntigt namn, god rätt! Idag kör vi bilder med hög idiotfaktor!




Detta behöver du

600 g fläskfilé
3 tomater
1 pkt bacon
1 stor burk champinjoner (eller ett gäng färska champisar som jag tog, because it´s goder)
2,5 dl grädde (matlagningsgrädde funkade bara bra)
2 msk sötstark senap
1 vitlöksklyfta (uäck, jag skiter i det som ni vet)
Kalvfond
Riven ost

Detta gör du!

Bryn bacon och låt rinna av på papper, klipp dem i småbitar (eller ta färdigtärnad). Stek champinjonerna. Jag la dem ovanpå baconet, hemskt opraktiskt eftersom de inte ska röras ner ihop utan delas på!



Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Bryn på båda sidor i stekpanna, salta och peppra.

Skiva tomaterna och lägg i botten på en smord ugnsfast form. Fota om du vill göra en egen receptbeskrivning, eller bara för att det är så märkligt vackert!



Lägg den brynta fläskfilén och champinjonerna över.

Vispa ur stekpannan med 2,5 dl grädde, tillsätt senap, vitlök och kalvfond. Salta, peppra och ta en nypa cayenne om du vill ha lite sting i (cayenne är en konstig krydda som jag inte alls förstår mig på, men som jag använde ändå. Ångrar det lite. Det kändes o-Åsigt). Rör ner bacon i såsen.

Häll såsen över allt i den ugnsfasta formen



och strö över den rivna osten.



Gratinera i 225 grader i mitten av ugnen ca 20 minuter. Grädda tills det fått fin färg. Min ugn värmer ojämnt så bara delar av gratängen får fin färg, resten blir blek eller bränd!



Servera med det du tycker passar (jag tog potatis) och en stor grönsallad. Ät och säg mmmmm för varje tugga! Glöm inte att maten smakar bättre på fyllan, så vin är ett obligatorium under matlagningen.


Kycklingkolijox!



Igår serverades det kycklingkolijox i the house of Åsa. Eller fejkrisotto om man vill försköna det. För att få till denna simpla rätt behöver man ris, grillad kyckling (jag kör på färdig salladskyckling på fryspåse = guds gåva till Åsa), fryspåse med ärter, majs och paprika (helloooo 80-talet), lätt creme fraiche med franska örter.

Koka riset och passa på att tina ärterna i samma vatten. Det finns säkert nåt farligt eller dåligt med att göra så men det funkar bara fint tycker jag. När riset är klart blandar jag ner grönsakerna, den tinade grillade salladskycklingen och lite creme fraiche (men absolut inte för mycket, bara lite). Saltar, pepprar (grovmalen svartpeppar) och värmer lite. VOILA!




Påfyllning



Jag köper kokböcker när det är bokrea, jämt! Har ingen kokbok med Tina Nordlund eller Leila ännu, det saknas mig (bara så ni vet ;) )
Den här gången blev det homomatlagning (Pink). En bok fylld med härliga män som tar på varandra, ibland utklädda till kvinnor, uppblandat med nåt recept eller två. Ska laga nåt därifrån snart och se om det är någon skillnad på homomat och heteromat. Alltså jag fattar att jag verkar fördomsfull och jävlig, men de marknadsför faktiskt boken så!

Sen blev det en bok med en störd mansgrismupp (Per Morberg), så jag kommer också laga störd mansgrismat framöver. En del av mig hoppas att den kommer att vara vidrig så jag kan avslöja honom som en bluff. Men jag antar att den kommer att vara ljuvlig för det där ögonstickande egot måste nästan bara komma ur fantastisk skicklighet. Varför retar han mig så, jag vet inte. Men det är 2010 nu, då ska män vara som kvinnor ju, inte uråldersbestar!

Sen Niklas mat och han är också störande (fast på ett helt annat vis, kanske med sin "kvinnlighet") men han har de facto gett mig ett gäng bra recept redan.
Sist men inte minst, en Sushibok. Eller jag tar tillbaka det, den är helt klart minst på alla sätt och vis och jag betvivlar att jag någonsin kommer att ens öppna den.

FÖRRESTEN! Min allra högsta önskan sedan länge är att få en proffsig mandolin (skit att jag hade glömt det när jag fyllde 30). Jag vill ha en fin ställbar mandolin som kan skära tunna tunna tunna potatisskivor, typ 0,5 mm eller ännu smalare. När jag har fått en sån så ska jag ge er ett suveränt potatisreceot som kommer att helt konkurrera ut potatisgratängen ut festmiddagarna hos er!

En raggamoffin med knaprigt kaneltäcke

Jag måste nog uppgradera betyget på min tjockpannkaka lite tror jag å det allra bestämdaste. Har lagat den 3 ggr de senaste 2 veckorna, älskar!

Alltså åt jag den igår igen, men jag lämnar er inte bara hängandes där med samma gamla sketna slitna recept hajjar ni väl. Nä nä, jag lagade äppelkakemoffins också (JA jag kan stava, moffin är bara ett så mycket härligare ord än muffin)



Grejer

2 ägg
2 dl socker
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 äpple

Täcket: Man kan gott göra 1,5 eller dubbelt, täcket är YUMMIE!
1/2 dl havregryn
1/2 dl socker
1 1/2 msk margarin
2 msk kanel

Så gör man

Vispa ihop socker och ägg tills det blir pösigt helst med hjälp av elvisp (eller hur man nu än vill göra det). Med pösigt tycker jag att det måste innebära när det blir lite vitaktigt (men hey, vi ska inte vispa ihop maränger här, blir det helt vitt och hårt så har ni misslyckats)
Smält smöret, rör ner mjölken i det smälta smöret. Rör ner den ljumma vätskan i den porösa smeten.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker (här brukar jag slarva och bara hälla ner allt direkt i smeten med motiveringen att blandat blir det ju oavsett, men det är nog bättre att inte göra så). Häll ner i smeten. Rör smeten slät, men så lite som möjligt.
Tärna äpplet och vänd ner försiktigt (eller oförsiktigt, tror inte det spelar roll, så där skrivs det bara för att det ska verka avancerat). Fyll muffins formarna till hälften.

Blanda ingredienserna till täcket i en skål med en gaffel tills det blir en smullig massa. Bred eller smula över smeten (breda över har jag aldrig lyckats med, jag lägger en bunt på hela ovansidan bara).

Grädda i ca 210°C i 18-20 min. Låt svalna lite innan avnjutning. Eller ät dem stekheta och få blåsor i munnen, what ever makes you happy!


Jag är medveten om att det ser ut som en torr moffinjäkel det här, men de är SAFTIGA!!


Man blev ju smart av fisk va!?

Lysande gul fiskgryta

(Buffé nr 10 1996, sid 23)

Ingredienser
Portioner: 4

400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde (jag körde på det för Andreas får räsermage av vanlig grädde i maten)
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt á 0,5 g saffran
300 g räkor med skal
1 burk á 150 g musslor
1½ tsk tomatpuré

Gör så här
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.

Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök (Jag skippar vitlök, för ni vet Åsa+vitlök=skit)



Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter.
Detta vin använde jag, det är förbaskat jäkla gott och passar perfekt att sedan dricka till. Man kan också med fördel dricka vinet under matlagning för den rätta lyxkänslan. Det fungerar alldeles utmärkt att låtsas att man är tv-kock då. Sen smakar maten alltid lite bättre när man är på fyllan.

 



Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.



Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.



Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna. Hetta upp och servera genast, gärna med vitlöksmajonnäs och ett varmt bröd.





Smaklöksbetyg



Kommentar: Grytan är helt grym!! Grym grym grym! Andreas sa att det nog var det godaste han ätit på väldigt länge. Jag som inte gillar min egna mat oftast älskade den också. Passar till vardag och passar till fest! Blir inte skrämd av att det blir mycket ingredienser, den är lätt att göra och ingredienserna är e g e n t l i g e n inte så många som de verkar. Kostar kanske 250-300 kr att köpa in, men grytan räcker nog egentligen till 4-5 personer.

Tillsätter man mer vätska så har man en grym soppa istället, stort plus för transformersförmåga!

Lunchlådepotential

 

Kommentar: Funkar nog bara fint. Eventuellt kan räkorna bli lite gummiaktiga och dra ihop sig så värm med försiktighet!

Vi åt grytan med jasminris!


RSS 2.0