Åsa experimenterar!

Jag kan inte ett skit om GI, det verkar jobbigt och onödigt. Jag gör detta på förfrågan! Bulgur och sånt skumt är väl lite GI? Så jag försökte experimentera fram ett eget GI recept utifrån mina "fördomar" om det.

Resultatet blev rödbetebulgur med fetaost till grillad kyckling

Detta behövs

Bulgur

Färska rödbetor

Fetaost

Babyspenat

Lime (om man vill, men den kan man skippa)

Grillad kyckling
Salt

Gör detta

Skala och gör ganska små klyftor av röbetorna. Koka dem i saltat vatten, de behöver lite längre tid än bulguren därför kör vi igång rödbetorna först. När rödbetorna kokar kör vi igång med bulguren efter anvisningarna på paketet.
När allt är klart blandar man samman bulgur, rödbetor, bladspenat och fördelar ner fetaosten i mindre bitar. Blanda runt och smaka. Vill man kan man pressa lite lime över det hela. Jag gjorde det mest för att det kändes härligt tv-kockigt!
Så här ser det ut när man är klar. Den rosa färgen kommer som liksom magiskt på köpet!



Servera tillsammans med färdig grillad kyckling och eventuellt lite grekiskt yoghurt om man är på det humöret. Jag åt sockerärtor till, men kom på att man lika gärna hade kunnat blanda ner dem också.

Är man lite full så ser det ut så här!



Är man nykter ser det ut så här



Smaklöksbetyg

Kommentar: Det är riktigt gott faktiskt, och kombinationen i bulgurblandningen är SÅ perfekt. Men ändå känner jag av någon anledning att det inte får mer än en trea i betyg, kan inte förklara varför. Det kan eventuellt ha att göra med att det ska vara en såndär GI-rätt och nyttig, gillar inte riktigt den känslan.

Lunchlådepotential

Kommentar: Här är det svårt att sätta betyg för den känns krångligt. Men eftersom den kan ätas både kall och varm så blir det mycket bra ju! Men att micra babyspenaten gör den lite hängig (det kanske iofs inte gör nåt), därför inte fullt betyg.


Gästmatlagningarna haglar in

..okej, kanske inte, men en till har jag. Nu har the Stina också upptäckt att hon har ett kök ;) Grymt säger jag! Hon bjuder på havets läckerhet med kinainfluenser (ris) 

Here goes!

Hej Åsa,
tänkte bidra med en maträtt.
MEN, du måste ha i beaktande att matlagning inte alls ens är något som ligger mig ljummet om hjärtat!
Tyckte dock att rätten gör sig bra i din matblogg eftersom receptet kommer från samme stilige ambulanskarl som hade äran att skjutsa dig en smärtsam kväll förra året :)
 
Vad är det då?!

Jo, Lax med sås och ris.

Har inget finfint namn till det, men det här gör man.
 
Koka ris, lämpligt är att följa bruksanvisningen som finns på förpackningen. 


 
Stek champinjoner, färska är att föredra men om det glöms då man handlar går det lika bra med den där burken konserverade svampar som man såg för länge sedan i skafferiet. Ta sedan bort champinjonerna från stekpannan en stund medan du jobbar vidare i samma stekpanna (disksmart=klimatsmart)


 
Stek laxfiléerna, och krydda dem med salt, citronpeppar och Allroundkrydda, försök att krydda lagom...


 
Häll tillbaka svampen och häll på matlagningsgrädde med valfri fettrikedom.
 
klart.


 
Bilder följer med (fritt val) kvalitén är dålig eftersom jag inte orkade gå och hämta min Canonkamera...
Men maten är god!
Får en femma av fem möjliga av Viktor som dessutom hälsar att man blir SMART av att äta fisk!!!


 
MVH// Stina på www.vikla.blogg.se

Gästmatlagning Le Alexanderssons!

Syrran och hennes man (mest hennes man!) har svängt ihop en liten gästmatlagning, och det är ju inte utan att man kanske kommer att testa den.

Hej.
Mat på ingång. Fredrik har äntligen lagat till kräftstjärtar i kokosmjölk
med ris.


Ingredienser:


Kräftstjärtar
Kokosmjölk (Obs! Ej lättvarianten, då smakar det inte i närheten av lika
gott).
Färsk röd eller orange paprika
Blandpåse med broccoli, bambuskott, vattenkastanj och sockerärtor
Gurkmeja (eller saffran, om man kör lyxvarianten), peppar, salt
Smör (till stekning)
Ris


Gör så här:

Värm grönsakerna (paprikan har du skurit i valfritt stora bitar) i stekpanna i några minuter.
Häll i kokosmjölken och låt koka upp.
Blanda i kryddorna. Obs, vi är lite "svag-magiga", och använder mkt lite kryddor i maten. Här får man alltså känna efter själv, och eventuellt även addera en krydda som man kan tycka passa.

Låt det sjuda på 7-8:ns värme (12-stegsspis) i ca 10-15 min, beroende på hur såsigt man vill att det ska vara.



När du tycker att det börjar närma sig perfekt, ha i kräftstjärtarna och
låt allt sjuda ytterligare några minuter för att bli jämnvarmt.



Glöm inte att koka riset under tiden!

Allra bäst blir det om man rör ihop ris med kräftblandningen.

När man lyckas med maträtten är det riktigt gott, tycker jag. En 4-4,5 poängare, men det är lätt hänt att det inte blir perfekt. Som sämst tycker jag dock ändå att det är en 3:a.

Som lunchlådepotential
är det en 5:a, det blir bara godare när det ligger och suger åt sig smakerna och främst kokosmjölken.

Obs, vad gäller mängden grönsaker och kräftstjärtar är det bara att ta efter eget tycke och smak. Personligen föredrar jag mer procent av kräftorna, ;-)



Well done Freppe säger jag!!


Det vi skulle göra igår (då hade jag migrän) gör vi idag. OOOKEEEJ???

ÅSAS FÖRFÖRARPASTA

För 2-3 personer.

Mitt absolut bästa recept! Jag vet inte riktigt var jag fått detta recept ifrån. Kanske är det snott eller så är det ett resultat av lite experimenterande. Jag har dock lagat denna under många år och det är en fantastiskt god rätt som är löjligt enkel att göra. Även de som inte är förtjusta i avokado brukar bli eld och lågor av detta recept. Mamma och pappa , ni kan hoppa vidare direkt till receptet nu ;) .
Det här var också ett av de första rätter jag förförde Andreas med, därav namnet. Det är alltid detta recept han ber om när jag frågar om han vill ha något speciellt. Om det är nostalgi eller att receptet faktiskt är SÅ jäkla gott får ni hjälpa mig att avgöra, jag tror på det senare.


Ingredienser

1 pkt färsk spenatpasta (tagliatelle)
Ca 2 dl färska skalade räkor eller efter tycke (alltså jag tar styckeräkor i frysdisken, det är det jag kallar färska, men det jag menar mest är att det inte ska vara såna dära smä ursäkter till räkor som ligger i lake)
1-2 avokado
Grovmalen svartpeppar

Sås:

1 burk crème fraiche
1 dl hackad färsk persilja
0,5 dl matolja
Vitpeppar
Salt


Gör så här

Börja med såsen. Mixa (matmixer/ stavmixer/ blender eller liknande eller tugga med handkraft och blanda genom gurgling i munnen i brist på annat) hackad persilja tillsammans med oljan så att den tar lite färg av det gröna i persiljan. Rör/vänd ner crème fraichen för hand (OBS mixa inte) och salt och vitpeppra efter smak. Ställ i kylen.

Skär avokadon i bitar ung. 1 x 1 cm eller som man föredrar det. Mina recept är inte diktaturer!
Koka pastan enligt paketet.
Häll av vattnet och blanda ner räkor och avokado och peppra med grovmalen svartpeppar.

Servera med en god sallad smaksatt med kanske en italiensk vinegrette (Icas egna italienska salladsdresssing är otroligt god) och ung. en halv dl sås på varje tallrik ovanpå pastan

Guess who´s back

Jo, mina favoritgästlagare. Nu med en alldeles prima moderat reinskavsgryta.



Reinskavsgryta med potatis

1 Gul lök
800 gram renskav
2 tsk honung
10 krossade enbär
En slatt rödvin (ca 3-4 msk)
3-4 dl Kelda
1/2 msk vetemjöl
Soya (för lite färg)


Hur fasen göör man?


Skala löken och hacka den i småbitar. Stek renskavet tillsammans med löken i lite smör så att skavet är genomstekt. Rör ner honungen och de krossade enbären. Häll i keldan och slatten med rödvin.Rör om. Red av med mjölet till en lagom smet, lite rinnigt. Färglägg med soya. Servera med kokt potatis och de grönsaker du tycker om.

Ät helst med någon du tycker om!


Smaklök:



Matlådepoäng:



Kommentar: då potatisen kan bli lite vattnig i låda

Tyvärr hade vi ingen soya hemma därav den tråkiga färgen (pappa och jag diskuterade och kom fram till att colorit vore det bästa i det här fallet efter som smaken var fulländad och soya kunde pajja det, egentligen är soya ett verk av satan. Faktiskt. Det var vi ganska eniga om)


Gårdagens mat

En av mina favvo-slö-rätter är gravad lax, kokt potatis och avokado. Receptet till det är lägga upp gravad lax, kokt potatis och avokado på en tallrik. Strö flingsalt med rosmarinsmak över (kolla bilden där nere). Ät!



Smaklöksbetyg:

Kommentar: Passar jäkligt bra ihop. Stort plus för att det är så lätt att laga!

Lunchlådebetyg:



Kommentar: Jobbigt, massa burkar. Kräver en helt ny avokado som man måste stå och meckla med på jobbet och det är störande. Tar man det som blev kvar efter gårdagen så är den brun och äcklig (ja, jag vet att man kan använda citron, men det är äckligt och hjälper bara lite). Sen har jag en fix idé om att maten på lunchen ska värmas i mikro annars är det ingen lunch. Jag blir alldeles förvirrad på att tänka på vad man gjorde innan mikron fanns. Jag var inte i jobbålder då, men tanken gör mig helt olustig. Som att sitta och fundera över rymden.




Det här flingsaltet passar oförskämt bra till just den här rätten. Jättegod att ha på sånt därna italienskt långpannebröd också.


Ska vi fortsätta med det här?

Jag konstaterar att aktiviteten inte är febril på den här bloggen. Mamma och pappa får MVG men ni andra gästlagar inte som kunde vara önskvärt. Lagar ni inte mat på vardagarna? Får ni prestationsångest? Det är ju bara vanlig jävla mat det här ;)
Ska jag lägga ner eller är det här nåt att ha? Ska jag göra på nåt annat vis? Ska vi ha önskematen? Ni föreslår, jag lagar?

Känn er inte rädda för att kommentera även om kommentaren bara är "Fy fan va äckligt det ser ut".

Nästa helg ska jag laga en superrätt och då vill jag att ni är med. Hur många är på om jag lägger ut receptet på torsdag och så lagar vi gemensamt och ni skickar bilder så lägger jag ut alla bilder på samma rätt på söndag. Rätten jag tänkte göra har alla element för att vara en topprätt. Supergod, superenkel (få ingredienser), jättesnabb och med en skön lyxkänsla trots minimala insatser. Vem är på??

Pannkakan jag glömde men åt också igår


Pannkakan och min "alla hjärtans"-bukett med tulpaner och ranunkel


Innehåll

3 dl Vetemjöl
6 dl Mellanmjölk
3 st ägg
140 gram bacon magert
1 st äpple i tärningar
1 msk margarin flytande 80% fett (att ge formen smörj med)

Gör detta!

Vispa vetemjöl tillsammans med hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt (här tar man lätt för lite för man tänker att baconet är ju salt, gör inte det). Vispa tills pannkakssmeten är slät, och här snackar jag vispa, klumpar i den här smeten är varken smickrande eller gott!! Jag har just upptäckt ballongvispen, och vilken visp det är sen. Först hajjade jag ingenting för visptekniken är freaky, men sen haaaajjade jag och nu är jag ballongvispen trogen.
Stek baconet. Lägg bacon och äpple i en smord ugnsfast form. Häll i pannkakssmeten. Stek ugnspannkakan i 20-25 minuter i 225 grader.


Smaklöksbetyg



Kommentar: Det är ju tjockpankis liksom. Gott, enkelt och snabbt! Bra med recept med hög idiottolerans, det här är ett sådant. Äpplet är lite variation och personligen gillar jag det mycket även om det inte blir någon jätteskillnad i smaken. Riva morötter och blanda i är ett annat alternativ men jag föredrar äpple.

Lunchlådepotential



Kommentar: Fonkar fiiint! Inte lika gott som nygjort och kan eventuellt bli lite svampigare.



Fettometer

 


1 Portion fläskpannkaka enbart = 382 Kcal
Fläskpankis med 1 dl Önos lågkalori lingonsylt = 412 Kcal
Ovanstående fast med en riven morot till = 441 Kcal


Mamma testar

Det visar sig att mamma och pappa är mina bästa läsare (gästlagare). De har testat Kycklingen med mozzarella och pinjenötter.









Betyget var väl inte himlastormande, men är som följer:

Hej
Nu har vi testat din mat. Vi ger den 3 lökar i smak och 3 lunchlådebetyg.
Det var ingen direkt smaksensation, men ändå god. Det passar väldigt bra med ris och bäst blir om man har på basilikan efteråt.

Mamma


Min kommentar till detta är att ni inte har haft den tillräcklingt länge i ugnen och jag tycker basilikan ska vara med i ugnen för att sprida smaken bäst.


Stinas syster (namnlös!?) har också lagat samma och ger genom Stina kommentaren


Min syster provade ett recept från dig igår, nånting med mozarella och grejer.
Hon sa; enkelt och skitgott!!!
Bra Åsa!!!


Tjockskallekaka till middag

Ikväll blir det fat forehead cake till middag. I väntan på resultatet kan ni kolla in den bästa bästa sidan i ämnet.

www.pannkakor.se

Jag vill gifta mig och skaffa små runda vaniljdoftande ungar med den sidan.


Gästmatbloggat av Andreas



En varm o mjuk gröt, som ger en känsla av trygghet o kärlek... Precis vad en ensam-bo behöver! Billig! Snabblagad!  Dålig matlådemat

Ikväll lagar jag inget...

...jag äter rester. Jag är egentligen restmotståndare, för jag vill äta ny mat varje dag, men till och med jag fattar att om man lagar mat för fyra personer (vilket är det enda ekonomiskt vettiga) varje kväll och en låda går till lunch, då liksom m å s t e man äta rester iaf en kväll. Annars tar matlådorna slut i skåpet och man får en full frys. Been there done that, och jag didn´t like it. Så ikväll rester.

GÄSTMATBLOGGNING MOTTAGES DÄRFÖR EXTRA tacksamt ikväll! Jag kan inte driva den här skiten helt på egen hand hajjar ni väl! Spelar ingen roll om ni gör nåt jag redan gjort eller gör nåt eget. OCH det behöver inte vara FANCY pancy. Det ÄR JU BARA mat det här, all typ av mat. Nån kan nog bli inspirerad av pasta och falukorv också!!

bild och beskrivning till [email protected]

Klarrt o betarrt!!



Kyckling med mozzarella, grillad paprika och pinjenötter

Okej, jag är med på att det kanske ser ut som en spya på bilden, men tro mig när jag säger att det är gott gott gott! Smakerna liksom giiifter sig, pinjenöten är pricken över kycklingi:et!!


Fettometer



Kycklingen (alltså en fjärdeldel av det ni ser på bilden) och 150 gram potäter = 414 kcal
samma fast med 80 gram blandad sallad och en halv avokado (för det är alltid gott till) = 508 kcal

Smaklöksbetyg



Kommentar:
Gott och snabblagat, det blir inte mycket bättre än så.


Lunchlådebetyg:





Receptet på dagens kylling

Ingredienser

500 g Kycklingfilé (jag kör kycklinglårfilé idag, för jag orjar inte skära filéerna i mindre bitar)  
1 msk Smör  
1 burk grillad paprika (ni vet, paprikan som ligger i en glasburk och ser märklig och bränd ut)  
1 st Mozzarella  
1 st Vitlöksklyfta (jag skippar såklart, eftersom vitlök blir till bajs i mina händer och jag lyckas aldrig med mat som jag försöker klämma ner vitlök i)  
1 dl färsk basilika (för färsk är så mycket godare, annars tar man torr och gammal)
2 msk pinjenötter

Salt och peppar
(här vill jag slå ett slag för vitpepparn, den är godast. Jämt!)

How do you do?

Stek kycklingfiléerna till de är gyllenbruna i en stekpanna.
Salta och peppra.
Lyft över (eller släng, whatever makes the matlagning kul för dig) kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
Grovhacka paprika, mozzarella och vitlök.
Fördela över kycklingen som ett täcke och strö över pinjenötter och färsk basilika.
Gratinera (Linda, det är bara ett annat och lite tjusigare ord för att ställa i ugnen) i ugn på 200° i ca 10 min.

Servera med pasta alt. potatisklyftor eller vad tusan man vill, ris funkar alldeles utmärkt, sylt not so much.


Ska jag räkna ut kcal åt er?
 
   

En annan favvo och snack of the day!

Jag äter hela tiden och måste ha 2 mellanmål mellan varje måltid. Helst skulle jag vilja ha godis, och länge var det just det jag valde. Nu kan jag bara ha mina tjockisjeans och då får man äta nyttigt och sån skit. är det bra med mellanmål som luras lite och typ nästan är godis, fast utan fett-biten. Special K bliss är grymt gott (Erika, även här menar jag att det är jättegott och inte att godisbiten är elak eller nåt) och innehåller typ 80 kcal. Så det får bli "Snack of the day" (nästan varje day faktiskt). Jag köper böxarna som innehåller typ 6-8 st och då kostar de en femma styck.



Ikväll blir det kylling (tvångstankar gör att jag måste säga kylling varje gång jag tänker kyckling). En av mina favorit kyllingrätter faktiskt. Ni som vill cock-a-long handlar 500 gram kycklingfilé, mozzarella, grillad paprika på burk, färsk basilika och pinjenötter. Ska försöka få in receptet direkt efter jobbet, eller kanske ännu tidigare om jag hinner. Till detta får ni äta va fasen ni vill. Jag lyxar till det och då vet ni att jag pressar potatis igen.


Pappa lagar, mamma gästbloggar

ÄNTLIGEN!! Någon som lyssnar (läser) på vad jag säger (och förstår den beordrande undermeningen)! Här kommer premiärgästmatlagningsinlägget! Läs och njut.

A gryt full of moose!



Ingredienser

500g innanlår av älg
3 gula lökar
2 morötter
2 msk smör
250 g svamp (gärna kantarell)
1 ½ dl buljong
1½ dl grädde
rönnbärsgele
salt och malen vitpeppar
1 liten knippa persilja
 
Gör så här

Skala och ansa lök och morot. Hacka löken grovt. Slanta morötterna. Ansa svampen och dela den i jämnstora bitar. Fräs lök och morot i smöret. Lägg lök och morot i en gryta. Skär köttet i jämnstora kuber. Bryn köttet i omgångar och lägg över i grytan med morötterna och löken. Häll på buljongen och grädden. Låt koka under lock i 25 minuter. Hacka persiljan. Lägg i svampen, rör ner gelén och krydda med salt och peppar. Låt koka ytterligare 10 minuter. Strö över finhackad persilja före servering. Passar med både kokt och pressad potatis.





Smaklöksbetyg (mamma, pappa och syrran)



Lunchlådepotential



Kommentar: Lite risk att pressade potatisen blir mer likt potatismos

2 gamla godingar

När det är fredag dricker man öl (eller vin) medans man lagar mat, det är lag på det. Jag började med efterrätten. En riktig gammal klassiker med ett namn som skulle vara grymt på en liten unge. Några gissningar?... och nej, man kan inte döpa en unge till fruktsallad!




Till middag då? Det här kan ni göra ikväll, ni kommer att skicka presenter till mig som tack för den här enkla, jättegoda rätten. Vi räknar inte ut kcal på den här, får då vill ni nog inte äta den ;)

På inspiration från annan blogg kommer jag ihåg den här maträtten som jag inte lagat¨på år och da´r.

FISKKUCKELIMUCK!!

Detta behövs:

1 torskfilé
(jag kör på filé från färskdisken mest men frysblock funkar nog fint) En stor filé (250-300 gram) räcker till 2,5 personer.
Vispgrädde ca 2 dl till en fiskfilé
ströbröd här måste man känna sig fram men ungefär 2 msk

Koka potatis att ha till!

Börja med att steka torsken i smör, stek på så den får fin gyllenbrun färg på bägge sidor. Sen är det dags för workout. Hacka filén i små bitar, gärna med ljudeffekter.

Häll upp grädden i en skål och vispa ner ströbrödet (tänk på att det sväller) Låt stå en liten stund och rör om så att ni kan känna att den fär rätt konsistens. Den får inte vara för lös men ska inte bli en trög hård gegga heller, någonstans precis där mittemellan är perfekt. Som en lösare panering typ.

När konsistensen är perfekt rör ni ner den i pannan med fisk och rör om och steker på tills röran får fin färg. Peppra lite (bara lite) med mald vitpeppar (typ 1 krm!? och salta på med flingsalt (eller vanligt, men jag gillar fling till den här rätten)

Sen är det bara att sleva upp och äta. Det är inte vackert, men hamnar helt klart bland mina topp 10 rätter of all times. Andreas säger att det nog är det godaste han ätit.



Smaklöksbetyg:



Kommentar: Den här rätten får full pott när det kommer till smaken. Ögat ska ha sitt kanske man säger, men då får man skärpa sig lite och kompensera med annat snyggt på tallriken om det är så jäkla kinkigt. Det blir inte snyggare än så här, men inte så mycket godare heller. Så skit i utseendet och laga det här ikväll!

Lunchlådepotential:



Kommentar: Helt okej matlåda. Blir lite mosigare, men som sagt, det är gott!


Ikväll blir det gästinlägg från mamma som lagar älggryta. Eller det blir nog hon som fotar pappa när han lagar älggryta.

Lagar ni samma som jag och har egna betyg så maila bild och betyg till mig (även om det är flera dagar/veckor senare). Samma sak om ni vill gästmatlaga ett eget inlägg. Min mail är [email protected]

Ni är ju här inne och kollar...

...jag ser ju det. Och ändå, inga kommentarer. Kanske lagar jag fel mat!? Kanske är ni här av samma anledning som man i smyg känner förtjusning av att kolla på en trafikolycka!? Men jag kämpar på, jag gillar ju att matblogga. Jag gillar hur töntigt det blir. Mat är ju ett av mina största intressen!

, vad säger ni. Ska vi köra önskematen på beställning? Ni kör in ett förslag som jag ska testa. Eller så säger ni bara, gör nåt med kyckling för att ni kanske vill ha nåt förslag kring det!? Gillar ni kcal-uträkningen eller håller jag på och anstränger mig i onödan?

Ikväll blire firre. Och inte vilken firre som helst. Det blir hatfirren från barndomen, törsk! Ska knata på matbutiken om en stund och hoppas att de har en färsk bit åt mig, annars blir det frysblock. För det funkar nästan lika fint, om det hinner tina i tid vill säga. Imorgon blir det glamour tror jag. Det är schlagerpremiär ju! Det firar vi väl? Eller så blir det köpe, det känns också lyxigt i allt sitt slabb. Speciellt som vi ska vara barnvakt.

Saken är biff!!

Ändrade receptet med ens! Salt och peppar är ett måste!! Jag geggade ihop och då såg det ut så här



Sen orkade jag inte fota mer, ni vet väl ändå för tusan hur det ser ut när man steker!! När det var klart så så såg det ut så här. För att få en fin komposition använde jag lite fina spännande fyrkantiga tallrikar (okej..., de var de enda som var rena, min diskmaskin (Andreas) kommer bara hit på helgerna). Till maten hade jag bea, av den enkla anledningen att det var det jag hade hemma. Men det var gott och passade bra, typ. Och ni, är ni med på halv åtta hos mig då kan ni göra egen bea från grunden med egentjärnat smör och handmjölkad grädde. Men till vardags för i tusan, då använder vi påssås eller färdiggjord tetrasås!!



Smaklöksbetyg:  



Kommentar: Inget wow wow wow, men verkligen helt okej vardagsmat. Det skulle vara 3,5 lökar, men jag fick inte till nån halv lök (orkade inte försöka). Salta och peppra är ett måste, och kanske öka på ajvaren litte litte.

Lunchlådepotential:

 

Kommentar: Alldeles utmärkt matlådemat. Allt i en bytta, YAY! Enda lilla abret är potatisen som kanske inte är super att värma upp, men det går bättre när den är pressad.


Guldtipset! Om man skiter i kalorierna så gör man som jag och droppar flytande margarin över den pressade potatisen och toppar med lite flingsalt

Nu måste vi tala ajvar!



Hörni, ikväll gör vi paprikabiffar med Ajvar relish, det här är ingredienserna (åsså pressad potatis och sås), och till det dricker vi så mycket Cola att vi får permanenta leverskador. Men innan det ska jag leka "roadkill" på Iksu spa i eftermiddag!

Slänger in receptet redan nu för er som kanske vill göra samma redan ikväll. Och om ni gör det, släng upp er "recension" i kommentarerna sen också.


Ajvarliga biffar
(Receptet är till 4 personer)


400 g nötfärs

2 msk ajvar relish - jag kör på stark (Limpan, den finns nämligen i olika styrkor men det står på, så luuugn)
1 ägg
1 knippe persilja (Limpan, häng inte upp dig på en knippe och försök googla på hur mycket det exakt är, här kan du köra på känn, det kommer inte pajja biffen om du har lite för lite eller lite för mycket.
3 msk philadelphiaost light (eller vanlig, men light känns hälsosammare och min kcaluträkning är gjord på den)
1 pressad vitlöksklyfta (enligt grundreceptet ska det vara vitlök, men jag skippar, gillart inte)

Salt och peppar


Do this!


Blanda nötfärs, ajvar, ägg, philadelphiaost, hackad persilja och vitlök till en jämn smet.

Gör biffar som sedan steks i lite margarin (kcal är uträknad på 1 msk). Här fungerar min stekteknik på raggmunkarna alldeles utmärkt, alltså platta ut hela i stekpannan till en enda stor biff, när det är dags att vända skiten så hackar man ett "kors" i  biffen och delar till fyra delar som man sen vänder. Testa, ni kommer fatta med ens hur jäkla brilliant min idé är!

Vill man lyxa till biffen ytterligare slänger man ner lite fetaost i smeten, 50-100 gram beroende på hur mycket man älskar feta.

Koka potatis att ha till och pressa eller gör mos av den. Eller ha den som den är. Jag känner mig lyxig när jag pressar, så det gör jag!

På begäran!
Fettometer:

   


357 kcal
per portion, räknat med 175 gram potatis till
466 kcal per portion om man också vill ha 0,5 dl Knorr beasås och 80 gram blandad sallad till.
518 kcal per portion om man förutom sallad och bea vill ha 80 gram fetaost i smeten, alltså 20 gram per portion



Hipp mat!



Häromdagen när jag var och köpte mitt favoritmellanmål säger tjejen i kassan "Åh du köper det här igen, min dotter älskar det fortfarande, fast hon är 2 år nu"
Jag ville säga "Jag med, och jag är TRETTIO år"
men jag mumlade bara nåt om att det var bra för växande barn.
Det visar sig alltså att jag sitter och mocklar barnmat 2 ggr om dagen. Vad kan man säga om det... äh det är grejt. Det blir alltså dagens "snack"-tips. Ät et vettja, typ 40kcal för den som bryr sig om sånt!

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Betyg
(av 5)


Hipp fruitmeal!

Åsas smaklöksbetyg:


Kommentar:
Perfekt mellanmål när man bara behöver sig en liten liten kick 2 timmar innan middagen eller mellan frukost och lunch. Smakar naturligt och frukt (obvioulsy), som en ekologisk och lite sötad äppelmos. Plus för att man känner sig ung när man äter det (Jag gillar barnmat liksom)
---------------------------------------------------------------------------------------------------


Premiärmaten


Okej, jag börjar inte storstilat här på min matblogg. Jag börjar kort och gott med lite bukfylla!  Men det här är ingen glamourös matblogg, det är bara mat. Premiärnerverna dallrade (jag glömde bort att jag startat en matblogg) och jag tabbade lite och glömde att fota maten medan jag gjorde den
 



RAGGARMÖNK!
(4 portionas)

Ingredienser

800 g potatis
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 tsk salt
50 g smör

Do this!

1. Gör en "pannkakssmet" av ägg, mjöl och mjölk.


2.
Skala potatisen och riv den på ett rivjärn direkt ner i smeten så hinner den inte mörkna. Salta. Man kan gott slänga ner lite rivna morötter och/eller lite stekt bacon, men det gjorde inte jag idag.


3.
Stek små plättar av smeten i smör på måttlig värme (typ 4:an, eller 8:an för er som har 12-stegig skala) så att potatisen hinner bli genomstekt. Eller så gör man som jag idag om man skiter i om de blir vackra eller inte då steker man rubbet till en enda stor munkraggare sen delar man den på 4 och vänder varje bit för sig. Vet inte varför men det är lättare, snabbare och mindre slabbigt. Och ärligt talat, trekantiga raggmunkar kan vara nog så fina!




Jag fattar ju att det inte är duvungar som kommer att läsa den här bloggen, de kör bara micromat. Nä min medelläsare lär ha haft en hel del vatten passerat under bron. Så då vet ni redan hur satigt gott det är med rivna morötter som man blandar med smulad fetaost och stänker lite klar dressing över. Satigt gott är vad det är! Det var det jag åt till maten!

Självklart åt jag inte allt det där själv (jo, det gjorde jag).


--------------------------------------------------------------------------------------------


BETYG! (av 5 möjliga)

Åsas smaklöksbedömning:       

Kommentar: Ingen smaksensation direkt men absolut god lagom vardagsmat som är lättsamt att svänga ihop och mättar gött

Lunchlådepotential:       

Kommentar: Lättsam mat att ha med till lunch, minus för att den inte blir lika "krispig" som nygjord och att man måste ha flera byttor (om man inte råkar gilla varm sylt). Regel nummer ett: Den ultimata lunchlådan fodrar icke flera byttor!

--------------------------------------------------------------------------------------------


Det här är bara mat..

..ja och lite sött och dricka, men inget annat! Sätter ribban där!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0