Man blev ju smart av fisk va!?

Lysande gul fiskgryta

(Buffé nr 10 1996, sid 23)

Ingredienser
Portioner: 4

400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde (jag körde på det för Andreas får räsermage av vanlig grädde i maten)
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt á 0,5 g saffran
300 g räkor med skal
1 burk á 150 g musslor
1½ tsk tomatpuré

Gör så här
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.

Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök (Jag skippar vitlök, för ni vet Åsa+vitlök=skit)



Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter.
Detta vin använde jag, det är förbaskat jäkla gott och passar perfekt att sedan dricka till. Man kan också med fördel dricka vinet under matlagning för den rätta lyxkänslan. Det fungerar alldeles utmärkt att låtsas att man är tv-kock då. Sen smakar maten alltid lite bättre när man är på fyllan.

 



Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.



Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.



Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna. Hetta upp och servera genast, gärna med vitlöksmajonnäs och ett varmt bröd.





Smaklöksbetyg



Kommentar: Grytan är helt grym!! Grym grym grym! Andreas sa att det nog var det godaste han ätit på väldigt länge. Jag som inte gillar min egna mat oftast älskade den också. Passar till vardag och passar till fest! Blir inte skrämd av att det blir mycket ingredienser, den är lätt att göra och ingredienserna är e g e n t l i g e n inte så många som de verkar. Kostar kanske 250-300 kr att köpa in, men grytan räcker nog egentligen till 4-5 personer.

Tillsätter man mer vätska så har man en grym soppa istället, stort plus för transformersförmåga!

Lunchlådepotential

 

Kommentar: Funkar nog bara fint. Eventuellt kan räkorna bli lite gummiaktiga och dra ihop sig så värm med försiktighet!

Vi åt grytan med jasminris!


Kommentarer
Postat av: Ninni

Alltså! Det såg ju ruggigt gott ut, måste äta detta nån kväll!

2010-03-01 @ 18:00:15
Postat av: Stina

WOW,

Ser GOTT ut!

Men mest imponerande ändå är att du faktiskt har kvar en ICA-buffé tidning från 1996!!!!

Har ambition att prova detta eftersom vi måste ha in mer fisk i vardagen, men att du poängterar "räkor MED skal" gör att jag med största sannolikhet kan säga att det inte kommer ske...

2010-03-01 @ 20:53:04
URL: http://vikla.blogg.se/
Postat av: Åsa

Ninni: Testa, lovar att det är sketagott. Du får tjuvkika på Andreas lunch idag ;)



Stina: Jepp, matnörd här! Räkor med skal är SÅ mycket godare, men det är klart att man kan köpa sådana i lag eller så, men det blir inte riktigt lika gott!

2010-03-02 @ 09:11:42
URL: http://baramat.blogg.se/
Postat av: Åsa

Förresten Stina, stek iordning den här istället http://baramat.blogg.se/2010/february/2-gamla-godingar.html

Lovar att du OCH dina barn kommer att ÄLSKA!! Det är SÅÅÅ gott!!

2010-03-02 @ 15:33:47
URL: http://baramat.blogg.se/
Postat av: signe

Åh mums va det ser gott ut!...måste prova! :) Du förresten..har du sett filmen Julia och Julie lr om d var tvärtom? Vore ju nåt för dig, matlagerskan! :)

2010-03-03 @ 13:08:17
URL: http://de-signe.blogspot.com
Postat av: Åsa

Haha, fasen va sjukt att du frågar....såg den igår kväll. Älskade!

2010-03-03 @ 15:01:16
URL: http://baramat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0