Ikväll blir det Spaggetiaaato kättfärsiato...

img_6807 (MMS)

Ikväll blir det Spaggetiaaato kättfärsiato till middag. Vi låtsas att jag gjort den själv, recept hittar ni här www.findus.se


Premiärgrill!

Vi premiärgrillade igår, på balkongen. Det var ljuvligt! LJUUHUUVLIGT!! Hasselbackspotatis, grillad entrecote i rödvinsmarinad, grillade tomathalvor och Åsa och Andreas kalla röra i tzatsiki-stajl. Den ska ni få receptet på nu för resten är väl gammal skåpmat som alla redan har koll på hur man gör?! Om inte, say the word och jag skriver recept!

Åsas och Andreas typ tzatsiki!

Du behöver:

1 gurka, finhackad
0,5 chilifrukt, finhackad
2 charlottenlökar, finhackade
1 burk crème fraîche 
0,5-1 kruka färsk koriander, hackad
Saften av en pressad lime 
Salt, peppar och nån nypa socker 

Rör ihop rubbet! Ta INTE en hel chilifrukt som jag gjorde, det blir hot hot hot! En variation är att skippa crème fraîchen och blanda i Santa Marias ingefära sesam-sås (American BBQ Sauce Ginger & Sesame) och du har en gurksalsa istället. Bägge mycket goda till grillat. Går hur bra som helst att skippa koriandern om man inte gillar, den smakar nog rätt funky egentligen men får mig att känna mig exotisk när jag använder den. Röran är längst upp i bild!


ha! jag hittade en uppgift som han verklig...

img_6807 (MMS)

ha! jag hittade en uppgift som han verkligen tar på allvar, i sann solsidan-Fredde-anda. Och där det nästan är ett obligatorium att dricka öl. Grillning!! Alltså han är inget alko, det är nåt jäkla fotbollsklassiko nånting ikväll. Till det är öl tydligen absolut ett jättemåste


Här sätter man honom i jobb i köket, bara ...

img_6807 (MMS)

Här sätter man honom i jobb i köket, bara för att hitta honom så här. Sittande framför det som ska göras visserligen, men mest drickande av öl.


Mamma och pappa drar sitt strå till stacken!

Hej

Nu har vi tillagat din goda mat. Vi ger den 5 lökar i båda kategorierna. Vi
bytte ut tomaterna till krossade tomater och tog kantareller istället för
champinjoner. Supergott.

Mamma




Den supersmarrigaste pajen!

Lax i stora lass
(säg detta tvångsmässigt 10 ggr snabbt innan du börjar laga, eller läsa)

Pajdeg

3 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
150 g smör/margarin
4 msk vatten

Förgräddas i 200 grader ca 10 minuter

ELLER! SKIT i hela förgräddning och degkletet och köp färdig smördeg (visst heter det så, sån där ihoprullad färdigkavlad). Det gjorde jag och det funkade hur bra som helst! Gott som satan, och den insparade tiden där man annars skulle stått och kladdat med massa olika mjöl och vatten, har man ju som plus på livskontot. Man liksom tjänar 20 minuter som man kan spendera på Hawaii eller nåt annat härligt ställe sen istället.

Fyllning

4 laxfileér, skurna i bitar
3-4 schalottenlökar, finhackade (men det är inget hacknings-VM det här, lite rimligt ska det vara också)
ca 150 g fetaost (inte ett gram mindre om du frågar mig)
2 burkar Creme Bonjour Cuisine (schalottenlök och gräslök)
1 ägg

Stek fisken och löken. Här kan man fråga sig om man verkligen ska steka fisken hel och sen slabba på rakt av i pajskalet, LUGN, det ger sig själv. Man liksom delar den i mindre bitar bara av farten, precis som det ska vara. KRYDDA INTE, DAMN IT, jag vet att det är svårt att låta bli men lyssna på mig här!!!!

Blanda ihop fisken, lök, fetaost, Creme Bonjour och ägg så att allt är ihopblandat. Nu kan du smaka och eventuellt pudra på lite vitpeppar (som jag gjorde), men jag är ganska säker på att du kommer att vara nöjd utan (jag känner mig inte som en fullkomlig kock om jag inte får slänga i lite krydda). Anledningen till att fisken inte ska kryddas är att det är så mycket smak i Creme Bonjouren och att fetaosten är lite salt.

Rött vin dracks till både under och efter matlagning, men vitt är nog att föredra.



Toppa med ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 35-40 minuter.


Den här bilden har jag mest med för att visa vilken jävulusiskt skitig ugn Andreas har. Det är visserligen allra sonnolikast jag som har skitat ner den under min tid som boendes där, men det är han som inte gör rent den nu. HA, snusk!

Om det skulle bli något över (det blev det inte för oss) funkar det jättebra att frysa in pajen.


Jag är fullt medveten om att pajen ser föga aptitlig ut på denna bild men låt er inte luras av att jag är en kass uppläggerska. Den är supergod och får toppbetyg av både mig och Lången (Andreas).


när jag har tillgång till min dator igen, ...

img_6807 (MMS)

när jag har tillgång till min dator igen, är i sollefteå, så ska ni få er ett för jäääkla gott recept på en enkel laxpaj, i fusk-halvfabrikat- modell! Glömde fota det hela när den var klar men så här såg den ut på tallriken


Praise the lord, she has cooked again!

Det blidde litte fläskfilé baconbus. Töntigt namn, god rätt! Idag kör vi bilder med hög idiotfaktor!




Detta behöver du

600 g fläskfilé
3 tomater
1 pkt bacon
1 stor burk champinjoner (eller ett gäng färska champisar som jag tog, because it´s goder)
2,5 dl grädde (matlagningsgrädde funkade bara bra)
2 msk sötstark senap
1 vitlöksklyfta (uäck, jag skiter i det som ni vet)
Kalvfond
Riven ost

Detta gör du!

Bryn bacon och låt rinna av på papper, klipp dem i småbitar (eller ta färdigtärnad). Stek champinjonerna. Jag la dem ovanpå baconet, hemskt opraktiskt eftersom de inte ska röras ner ihop utan delas på!



Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Bryn på båda sidor i stekpanna, salta och peppra.

Skiva tomaterna och lägg i botten på en smord ugnsfast form. Fota om du vill göra en egen receptbeskrivning, eller bara för att det är så märkligt vackert!



Lägg den brynta fläskfilén och champinjonerna över.

Vispa ur stekpannan med 2,5 dl grädde, tillsätt senap, vitlök och kalvfond. Salta, peppra och ta en nypa cayenne om du vill ha lite sting i (cayenne är en konstig krydda som jag inte alls förstår mig på, men som jag använde ändå. Ångrar det lite. Det kändes o-Åsigt). Rör ner bacon i såsen.

Häll såsen över allt i den ugnsfasta formen



och strö över den rivna osten.



Gratinera i 225 grader i mitten av ugnen ca 20 minuter. Grädda tills det fått fin färg. Min ugn värmer ojämnt så bara delar av gratängen får fin färg, resten blir blek eller bränd!



Servera med det du tycker passar (jag tog potatis) och en stor grönsallad. Ät och säg mmmmm för varje tugga! Glöm inte att maten smakar bättre på fyllan, så vin är ett obligatorium under matlagningen.


Kycklingkolijox!



Igår serverades det kycklingkolijox i the house of Åsa. Eller fejkrisotto om man vill försköna det. För att få till denna simpla rätt behöver man ris, grillad kyckling (jag kör på färdig salladskyckling på fryspåse = guds gåva till Åsa), fryspåse med ärter, majs och paprika (helloooo 80-talet), lätt creme fraiche med franska örter.

Koka riset och passa på att tina ärterna i samma vatten. Det finns säkert nåt farligt eller dåligt med att göra så men det funkar bara fint tycker jag. När riset är klart blandar jag ner grönsakerna, den tinade grillade salladskycklingen och lite creme fraiche (men absolut inte för mycket, bara lite). Saltar, pepprar (grovmalen svartpeppar) och värmer lite. VOILA!




Påfyllning



Jag köper kokböcker när det är bokrea, jämt! Har ingen kokbok med Tina Nordlund eller Leila ännu, det saknas mig (bara så ni vet ;) )
Den här gången blev det homomatlagning (Pink). En bok fylld med härliga män som tar på varandra, ibland utklädda till kvinnor, uppblandat med nåt recept eller två. Ska laga nåt därifrån snart och se om det är någon skillnad på homomat och heteromat. Alltså jag fattar att jag verkar fördomsfull och jävlig, men de marknadsför faktiskt boken så!

Sen blev det en bok med en störd mansgrismupp (Per Morberg), så jag kommer också laga störd mansgrismat framöver. En del av mig hoppas att den kommer att vara vidrig så jag kan avslöja honom som en bluff. Men jag antar att den kommer att vara ljuvlig för det där ögonstickande egot måste nästan bara komma ur fantastisk skicklighet. Varför retar han mig så, jag vet inte. Men det är 2010 nu, då ska män vara som kvinnor ju, inte uråldersbestar!

Sen Niklas mat och han är också störande (fast på ett helt annat vis, kanske med sin "kvinnlighet") men han har de facto gett mig ett gäng bra recept redan.
Sist men inte minst, en Sushibok. Eller jag tar tillbaka det, den är helt klart minst på alla sätt och vis och jag betvivlar att jag någonsin kommer att ens öppna den.

FÖRRESTEN! Min allra högsta önskan sedan länge är att få en proffsig mandolin (skit att jag hade glömt det när jag fyllde 30). Jag vill ha en fin ställbar mandolin som kan skära tunna tunna tunna potatisskivor, typ 0,5 mm eller ännu smalare. När jag har fått en sån så ska jag ge er ett suveränt potatisreceot som kommer att helt konkurrera ut potatisgratängen ut festmiddagarna hos er!

En raggamoffin med knaprigt kaneltäcke

Jag måste nog uppgradera betyget på min tjockpannkaka lite tror jag å det allra bestämdaste. Har lagat den 3 ggr de senaste 2 veckorna, älskar!

Alltså åt jag den igår igen, men jag lämnar er inte bara hängandes där med samma gamla sketna slitna recept hajjar ni väl. Nä nä, jag lagade äppelkakemoffins också (JA jag kan stava, moffin är bara ett så mycket härligare ord än muffin)



Grejer

2 ägg
2 dl socker
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 äpple

Täcket: Man kan gott göra 1,5 eller dubbelt, täcket är YUMMIE!
1/2 dl havregryn
1/2 dl socker
1 1/2 msk margarin
2 msk kanel

Så gör man

Vispa ihop socker och ägg tills det blir pösigt helst med hjälp av elvisp (eller hur man nu än vill göra det). Med pösigt tycker jag att det måste innebära när det blir lite vitaktigt (men hey, vi ska inte vispa ihop maränger här, blir det helt vitt och hårt så har ni misslyckats)
Smält smöret, rör ner mjölken i det smälta smöret. Rör ner den ljumma vätskan i den porösa smeten.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker (här brukar jag slarva och bara hälla ner allt direkt i smeten med motiveringen att blandat blir det ju oavsett, men det är nog bättre att inte göra så). Häll ner i smeten. Rör smeten slät, men så lite som möjligt.
Tärna äpplet och vänd ner försiktigt (eller oförsiktigt, tror inte det spelar roll, så där skrivs det bara för att det ska verka avancerat). Fyll muffins formarna till hälften.

Blanda ingredienserna till täcket i en skål med en gaffel tills det blir en smullig massa. Bred eller smula över smeten (breda över har jag aldrig lyckats med, jag lägger en bunt på hela ovansidan bara).

Grädda i ca 210°C i 18-20 min. Låt svalna lite innan avnjutning. Eller ät dem stekheta och få blåsor i munnen, what ever makes you happy!


Jag är medveten om att det ser ut som en torr moffinjäkel det här, men de är SAFTIGA!!


Man blev ju smart av fisk va!?

Lysande gul fiskgryta

(Buffé nr 10 1996, sid 23)

Ingredienser
Portioner: 4

400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde (jag körde på det för Andreas får räsermage av vanlig grädde i maten)
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt á 0,5 g saffran
300 g räkor med skal
1 burk á 150 g musslor
1½ tsk tomatpuré

Gör så här
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.

Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök (Jag skippar vitlök, för ni vet Åsa+vitlök=skit)



Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter.
Detta vin använde jag, det är förbaskat jäkla gott och passar perfekt att sedan dricka till. Man kan också med fördel dricka vinet under matlagning för den rätta lyxkänslan. Det fungerar alldeles utmärkt att låtsas att man är tv-kock då. Sen smakar maten alltid lite bättre när man är på fyllan.

 



Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.



Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.



Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna. Hetta upp och servera genast, gärna med vitlöksmajonnäs och ett varmt bröd.





Smaklöksbetyg



Kommentar: Grytan är helt grym!! Grym grym grym! Andreas sa att det nog var det godaste han ätit på väldigt länge. Jag som inte gillar min egna mat oftast älskade den också. Passar till vardag och passar till fest! Blir inte skrämd av att det blir mycket ingredienser, den är lätt att göra och ingredienserna är e g e n t l i g e n inte så många som de verkar. Kostar kanske 250-300 kr att köpa in, men grytan räcker nog egentligen till 4-5 personer.

Tillsätter man mer vätska så har man en grym soppa istället, stort plus för transformersförmåga!

Lunchlådepotential

 

Kommentar: Funkar nog bara fint. Eventuellt kan räkorna bli lite gummiaktiga och dra ihop sig så värm med försiktighet!

Vi åt grytan med jasminris!


Åsa experimenterar!

Jag kan inte ett skit om GI, det verkar jobbigt och onödigt. Jag gör detta på förfrågan! Bulgur och sånt skumt är väl lite GI? Så jag försökte experimentera fram ett eget GI recept utifrån mina "fördomar" om det.

Resultatet blev rödbetebulgur med fetaost till grillad kyckling

Detta behövs

Bulgur

Färska rödbetor

Fetaost

Babyspenat

Lime (om man vill, men den kan man skippa)

Grillad kyckling
Salt

Gör detta

Skala och gör ganska små klyftor av röbetorna. Koka dem i saltat vatten, de behöver lite längre tid än bulguren därför kör vi igång rödbetorna först. När rödbetorna kokar kör vi igång med bulguren efter anvisningarna på paketet.
När allt är klart blandar man samman bulgur, rödbetor, bladspenat och fördelar ner fetaosten i mindre bitar. Blanda runt och smaka. Vill man kan man pressa lite lime över det hela. Jag gjorde det mest för att det kändes härligt tv-kockigt!
Så här ser det ut när man är klar. Den rosa färgen kommer som liksom magiskt på köpet!



Servera tillsammans med färdig grillad kyckling och eventuellt lite grekiskt yoghurt om man är på det humöret. Jag åt sockerärtor till, men kom på att man lika gärna hade kunnat blanda ner dem också.

Är man lite full så ser det ut så här!



Är man nykter ser det ut så här



Smaklöksbetyg

Kommentar: Det är riktigt gott faktiskt, och kombinationen i bulgurblandningen är SÅ perfekt. Men ändå känner jag av någon anledning att det inte får mer än en trea i betyg, kan inte förklara varför. Det kan eventuellt ha att göra med att det ska vara en såndär GI-rätt och nyttig, gillar inte riktigt den känslan.

Lunchlådepotential

Kommentar: Här är det svårt att sätta betyg för den känns krångligt. Men eftersom den kan ätas både kall och varm så blir det mycket bra ju! Men att micra babyspenaten gör den lite hängig (det kanske iofs inte gör nåt), därför inte fullt betyg.


Gästmatlagningarna haglar in

..okej, kanske inte, men en till har jag. Nu har the Stina också upptäckt att hon har ett kök ;) Grymt säger jag! Hon bjuder på havets läckerhet med kinainfluenser (ris) 

Here goes!

Hej Åsa,
tänkte bidra med en maträtt.
MEN, du måste ha i beaktande att matlagning inte alls ens är något som ligger mig ljummet om hjärtat!
Tyckte dock att rätten gör sig bra i din matblogg eftersom receptet kommer från samme stilige ambulanskarl som hade äran att skjutsa dig en smärtsam kväll förra året :)
 
Vad är det då?!

Jo, Lax med sås och ris.

Har inget finfint namn till det, men det här gör man.
 
Koka ris, lämpligt är att följa bruksanvisningen som finns på förpackningen. 


 
Stek champinjoner, färska är att föredra men om det glöms då man handlar går det lika bra med den där burken konserverade svampar som man såg för länge sedan i skafferiet. Ta sedan bort champinjonerna från stekpannan en stund medan du jobbar vidare i samma stekpanna (disksmart=klimatsmart)


 
Stek laxfiléerna, och krydda dem med salt, citronpeppar och Allroundkrydda, försök att krydda lagom...


 
Häll tillbaka svampen och häll på matlagningsgrädde med valfri fettrikedom.
 
klart.


 
Bilder följer med (fritt val) kvalitén är dålig eftersom jag inte orkade gå och hämta min Canonkamera...
Men maten är god!
Får en femma av fem möjliga av Viktor som dessutom hälsar att man blir SMART av att äta fisk!!!


 
MVH// Stina på www.vikla.blogg.se

Gästmatlagning Le Alexanderssons!

Syrran och hennes man (mest hennes man!) har svängt ihop en liten gästmatlagning, och det är ju inte utan att man kanske kommer att testa den.

Hej.
Mat på ingång. Fredrik har äntligen lagat till kräftstjärtar i kokosmjölk
med ris.


Ingredienser:


Kräftstjärtar
Kokosmjölk (Obs! Ej lättvarianten, då smakar det inte i närheten av lika
gott).
Färsk röd eller orange paprika
Blandpåse med broccoli, bambuskott, vattenkastanj och sockerärtor
Gurkmeja (eller saffran, om man kör lyxvarianten), peppar, salt
Smör (till stekning)
Ris


Gör så här:

Värm grönsakerna (paprikan har du skurit i valfritt stora bitar) i stekpanna i några minuter.
Häll i kokosmjölken och låt koka upp.
Blanda i kryddorna. Obs, vi är lite "svag-magiga", och använder mkt lite kryddor i maten. Här får man alltså känna efter själv, och eventuellt även addera en krydda som man kan tycka passa.

Låt det sjuda på 7-8:ns värme (12-stegsspis) i ca 10-15 min, beroende på hur såsigt man vill att det ska vara.



När du tycker att det börjar närma sig perfekt, ha i kräftstjärtarna och
låt allt sjuda ytterligare några minuter för att bli jämnvarmt.



Glöm inte att koka riset under tiden!

Allra bäst blir det om man rör ihop ris med kräftblandningen.

När man lyckas med maträtten är det riktigt gott, tycker jag. En 4-4,5 poängare, men det är lätt hänt att det inte blir perfekt. Som sämst tycker jag dock ändå att det är en 3:a.

Som lunchlådepotential
är det en 5:a, det blir bara godare när det ligger och suger åt sig smakerna och främst kokosmjölken.

Obs, vad gäller mängden grönsaker och kräftstjärtar är det bara att ta efter eget tycke och smak. Personligen föredrar jag mer procent av kräftorna, ;-)



Well done Freppe säger jag!!


RSS 2.0